Üniversite okumanın zaman ve para kaybı olduğuyla ilgili tartışmalar son dönemde iyice arttı. Bu tartışmaların artmasının temel sebebi tabi ki de üniversite mezunu işsiz sayısının her geçen gün daha da artması. Eskiden üniversite okumak, üniversite mezunu olmak ayrıcalıklı bir durum olarak görülüyordu. Fakat günümüzde gençlerin tamamına yakını üniversite okuma fırsatı buluyor. Vakıf üniversitelerinin sayısının artmasıyla birlikte düşük puanlarla bile üniversite okumak mümkün oldu.
Fakat artan üniversite sayısı ülkemize pek olumlu yansımış gibi gözükmüyor. Çünkü doğru bir planlama ile bu üniversite artışı sağlanmadı. Yanlış planlama, istihdamın çok üzerinde mezun verilmesi gibi kriterler yüzünden üniversite mezunları kara kara düşünmeye başladı. Eğer doktor, avukat gibi belirgin bir meslek icra etmeyecekseniz mezun olduktan sonra uzun süre işsiz kalmanız olası gözüküyor.
Üniversite okumak için insanlar hem paralarından, hem gençliklerinden ödün veriyorlar. Ve mezun olduklarında uzun süre işsizlik problemiyle karşı karşıya geliyorlar.
Eğer üniversite okumak yerine 13-14 yaşında bir meslek sahibi olmak isterseniz bunun artıları ve eksileri üzerine tartışalım.
- Üniversite okumak yerine işin mutfağından bir mesleği icra etmeyi öğrenirseniz, işsizlik problemiyle karşılaşmazsınız. Örneğin erken yaşlarda berber, kuaför çırağı olarak başlayan hiç kimse işsiz kalmıyor. Ya kendi dükkanlarını açıyorlar, ya da kolaylıkla iş buluyorlar.
- Üniversite okurken hem zihinsel, hem psikolojik olarak insan fazlasıyla yıpranır. Dersler, vizeler, finaller insanları hayatlarından soğutacak seviyelere getirir. Bunun üzerine bir de mezun olunca işsiz kalırsa büyük psikolojik problemler yaşayabilir.
- Üniversite okurken para harcayacaktır. Fakat genç yaşlarda meslek öğrenmeye, para kazanmaya başlarsa hem bir işi çok iyi şekilde icra edebilir, hem de cebinde parası olur.
- Üniversite de bir mesleğin eğitimi tam ve düzgün şekilde verilemez. Çünkü hayatlarında matematik ve fizik dışında bir şey görmemiş birisinin, üniversiteye geçtikten sonra kısa sürede bir işi mükemmel seviyede yapabileceğini düşünmek yanlıştır. Oysa herkes liseye girdiği andan itibaren okuyacağı bölümü seçse ve eğitimini bu doğrultuda alsa bu problem ortadan kalkar. Lise ve üniversitede mesleği üzerine aldığı eğitimler başarılı bir çalışan olmasını sağlayabilir.
- Üniversite mezunu olduğu halde işsiz olmak insanda büyük bir yüktür. Herkes ne iş yapıyorsun, ne bölüm bitirdin diye sorar ama verecek herhangi bir cevap yoktur. Bu da insanı psikolojik olarak fazlasıyla yıpratır.
Üniversite okumanın artıları pek tabii ki vardır. Herkesin bildiği kültürel ve insan ilişkileri konusunda yadsınamaz bir olgunluk kazandırır. Fakat artıları ve eksileri bir kefeye koyulduğunda ve insanın üniversite okumadan da kendisini geliştirebileceğini düşünürsek eksileri çok daha ağır basıyor gibi gözüküyor.
Erkekler arasında sadece askerliklerini kısa dönem olarak yapabilmek için dahi üniversite okuyanlar var. Durum böyle olunca donanımlı birer mezun çıkmayacağını ön görmek pek de zor gözükmüyor.
Yani diyeceğim o ki üniversite okumak ve meslek öğrenmek arasında kalırsanız bu kriterleri göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz.